Puheenvuoro Vihreiden puoluekokouksessa 16.6.2018 poliittisen tavoiteohjelman valmistelussa

Hyvät ystävät,

Eräs maapallon suurimpia uhkia on väestön liikakasvu. Jos YK:n ennuste [linkki] toteutuu, niin seuraavina vuosikymmeninä pelkästään Afrikassa on yli neljä miljardia ihmistä, siis melkein neljä kertaa nykyistä enemmän.

Tämä tekisi tyhjäksi suurimman osan Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteista. Se myös suuresti vaikeuttaisi luonnonvarojen ylikulutuksen kaitsemista.

Presidentinvaalikampanjassaan Pekka [Haavisto] muistutti, että maailmalla on ilmastosopimus, mutta ei väestösopimusta. Niinpä hän ehdotti, että Suomi nostaisi kissan pöydälle ja tekisi aloitteen maailman väestösopimuksesta. Se keskittyisi naisten ja tyttöjen koulutukseen, asemaan, terveydenhuoltoon ja hyvinvointiin. Näillä keinoilla joissain maissa väestönkasvua on saatukin jo hillittyä.

Tämän pohjalta olen tehnyt ehdotuksen, että lisäämme poliittiseen tavoiteohjelmaan maailman väestösopimuksen synnyttämisen. Ohjelmaluonnos heti alussa toteaa, että maailman väestökysymys asettaa yhteiskunnille suuria haasteita, johon meidän on vastattava. Luonnoksessa ei kuitenkaan valmiiksi ole tähän tavoitteita tai keinoja.

Toivon väestösopimuksen lisäykselle kaikkien kannatusta. Kiitos.