Vaikka osa organisaatioista on siirtynyt Office 365:een ja sen myötä Exchange Onlineen, niin osa käyttää paikallista On-Premise-versiota. Niinpä Microsoft on 22.10. tuonut siitä uuden version, Exchange Server 2019:n. Se on saatavissa vain Volume-lisenssoinnin kautta, koska Microsoftin käsityksen mukaan vain suuret asiakkaat tarvitsevat paikallisia sähköpostipalvelimia.

Uusi Exchange vaatii alleen Windows Server 2019:n, joka vedettiin bugien vuoksi pois heti ilmestymisensä jälkeen lokakuun alussa. Sitten 16.11. tuo Windows-palvelin tuli korjattuna taas saataville, mikä mahdollistaa uuden Exchange-version kokeilun.

Tässä artikkelissa uuteen versioon tutustutaan neljän osion kautta:

Asennus Server Coren päälle on kuvattu tässä artikkelissa.

Yleistä

Exchange-palvelimen On-Premise- ja Online-versiot ovat 2013- ja 2016-aikana käyttäneet samaa ohjelmointikoodia, mutta 2019:ssä nuo kaksi ovat eriytyneet. On-Premise-versioon ei enää tehdä juuri uusia ominaisuuksia, vaan keskitytään mahdollisten bugien korjaamiseen. Asiakkaille tämä luultavasti tulee näkymään tuotteen aiempaa parempana vakautena.

Rinnankäyttö Exchange 2010:n kanssa ei ole enää mahdollista Exchange 2019:ssä. Kun aiemminkin on tuettu kahta versiota taaksepäin, niin nämä ovat nyt siis 2013 (CU21:n kanssa) ja 2016 (CU11:n kanssa).

Unified Messaging -toiminto on poistunut. Tilalle on tarjolla Cloud Voicemail, joko Skype for Business Server 2019:ssä tai Office 365:ssä. Joko näillä tai kolmannen osapuolen sovelluksilla voidaan toimittaa puhelinvastaajaviestejä liitetiedoistoina käyttäjien postilaatikoihin.

Laitetuki ja suorituskyky

Microsoft kertoo ponnistelleensa kovasti, jotta Exchange tukisi suurempaa prosessoriytimien ja muistin määriä. Niinpä ytimiä voi nyt olla enintään 48. Mailbox-palvelimen minimimuisti oli Exchange 2016:ssa 8 GB, mutta 2019:lle suositellaan jo vähintään 128 GB muistia. Edge-roolille 2019:ssä sentään riittää suosituksena ”vain” 64 GB muistia, kun 2016:n minimi oli 4 GB. Exchange 2019:ssä on Large Memory Support 256 gigatavuun asti.

Levyjen ja postilaatikoiden koot kasvavat jatkuvasti, mutta viiveet eivät tavallisissa levyissä pienene. Niinpä avuksi otettiin SSD-levyt, joilla nyt voidaan toteuttaa nopea cache-välimuisti, kun Exchange 2019 käyttää Dual Storage Read/Write -tekniikkaa. SSD-kapasiteettia tulisi olla kolmannes tavallisten levyjen koosta. SSD:lle syntyy MetaCache Database (MCDB), jossa sijaitsevat postilaatikoiden hakuindeksit, kansiorakenne sekä hyvin pienet viesti- ja kalenterikohteet kokonaisuudessaan. Myös tietokanta-välimuistin toiminta on muutettu dynaamiseksi käyttämään enemmän muistia aktiivisille tietokantakopioille, jolloin toiminta on käyttäjän suuntaan nopeampaa. Microsoft kertoo, että viiveet käyttäjän suuntaan ovat monissa operaatioissa tippuneet puoleen ja palvelimella voi olla 20 % aiempaa enemmän käyttäjiä. Lisäksi voidaan käyttää aiempaa isompia levyjä.

Hakutoiminto on tehty uusiksi käyttäen Bing-teknologiaa, jolloin Microsoftin mukaan saadaan parempia tuloksia ja nopeammin. Tämän myötä erilliset indeksitiedostot ovat poistuneet ja indeksit sijaitsevat käyttäjien postilaatikoissa osana normaalia postitietokantaa. Niinpä myös vikasietoisen DAG-konfiguraation (Database Availability Group) lokien replikointi sisältää nämä indeksit.

Exchange Server Role Requirements Calculator ei tätä kirjoittaessa vielä kata 2019-versiota, mutta kyseistä päivitystä on lupailtu vielä tämän vuoden puolella.

Tuetut ohjelmistoversiot

Nyt Exchange-palvelin voidaan viimein asentaa kymmenen vuotta sitten tulleen Windows Core-asennuksen päälle, ja se on myös Microsoftin suosittelema asennustapa. Niinpä naapuriartikkelissa tehtiin juuri tuo asennus.

Alle vaaditaan siis Windows Server 2019. Kun siihen jatkossa tulee uusia versioita, niitä voidaan päivittää, vaikka koneessa päällä on jo asennettu Exchange. Hallintatyökalut voi asentaa myös 64-bittiseen Windows 10:een.

Active Directory -palvelinten ja metsän tason tulee olla vähintään Windows Server 2012 R2. Tätä osa organisaatioista pitää turhan tiukkana vaatimuksena.

Exchange 2019 ei tue tietoliikenteen suojaamisessa TLS 1.0/1.1:tä, vaan ainoastaan uudempaa TLS 1.2:ta. Vanhat algoritmit kuten RC2, RC4, DES, 3DES, MD5 ja SHA disabloidaan asennuksessa ja ensisijaisena on ECC (Elliptic Curve Cryptography).

Client Access Rules -toiminnon avulla voidaan hallita, kuka pääsee ulkoverkosta Exchange Admin Centeriin (EAC) ja Exchange Management Shelliin eli PowerShelliin.

Kuten aiemminkin, Resilient Filesystem (ReFS) on mahdollinen kanta- ja lokilevyille.

Tuettuja asiakasohjelmia ovat:

 • Outlook 2019
 • Outlook 2016
 • Outlook 2016 for Mac
 • Outlook 2013
 • Outlook for Mac for Office 365
 • Mahdollisesti myös kolmansien osapuolien ohjelmat

Tarkemmin näitä on kuvattu linkissä Exchange Server system requirements.

Käyttäjäpuolen muutoksia

Ylläpito on saanut monipuolisemmat työkalut hallita käyttäjäkalenterien dataa ja antaa Delegate-oikeuksia. Esimerkiksi yhden käyttäjän kaikki kokoukset voidaan peruuttaa seuraavankaltaisella komennolla (paitsi ne joissa ei ole osanottajia eikä resursseja:

Remove-CalendarEvents
  -Identity "Tiina Tomera" 
  -CancelOrganizedMeetings
  -QueryStartDate 11-26-2018
  -QueryWindowInDays 30

Toistuvien varausten tekemisessä on jatkossa oletusarvoisesti loppumisaika. OWA-selainpostin kautta kokouskutsua luotaessa voidaan valita, että kutsua ei voi välittää eteenpäin. OWA-selainpostia käyttäessä myös poissaolojaksoja voidaan paremmin hallita, mm. estää uudet kokouskutsut tietylle aikavälillä tai automaattisesti hylätä sellaiset.

Exchange 2019 mahdollistaa viestien reitittämisen EAI/IDN-osoitteisiin (Email Address Internationalization, Internationalized Domain Names) ja takaisin. Wikipediassa on näistä osoitteista seuraavat esimerkit:

 • Latin alphabet with diacritics: Pelé@example.com
 • Greek alphabet: δοκιμή@παράδειγμα.δοκιμή
 • Traditional Chinese characters: 我買@屋企.香港
 • Japanese characters: 二ノ宮@黒川.日本
 • Cyrillic characters: чебурашка@ящик-с-апельсинами.рф
 • Devanagari characters: संपर्क@डाटामेल.भारत

Omissa postilaatikoissa ei kuitenkaan voi tällaisia osoitteita käyttää.